Cholecystitis
Ontstekingen van de galblaas (cholecystitis) worden onderscheiden in de acute galblaasontsteking en de chronische galblaasontsteking. Beide ziektebeelden komen in veruit de meeste gevallen voor bij mensen met galstenen. Galblaasontsteking kan zeker optreden zonder aanwezigheid van galstenen, maar dit is zeldzaam. Een acute galblaasontsteking is vrijwel altijd het gevolg van een afsluiting van de afvoergang van de galblaas (ductus cysticus) door een galsteen. Achter de afsluiting ontstaat dan een ontsteking. De aanwezige gal kan namelijk niet weg en wordt door wateronttrekking steeds sterker geconcentreerd.
Op den duur treedt dan cholecystitis op. Vaak wordt de ontsteking dan nog verergerd doordat er bacteriën bij komen. De ontsteking kan vrij beperkt blijven, maar kan zich ook uitbreiden en de galblaas kan dan’veranderen in een grote ontstekingsmassa. Uiteindelijk zal het weefsel dan afsterven. Zover komt het gelukkig maar zelden.
Een ernstige complicatie van een cholecystitis is een perforatie (openspringen) van de galblaas. Hierdoor kan een ernstige buikvliesontsteking ontstaan. De verschijnselen van een acute galblaasontsteking zijn pijn rechts in de bovenbuik, later gepaard gaand met koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken. Er kan geelzucht optreden. Druk op de buik boven de galblaas is pijnlijk. In het bloed vindt men een verhoogd aantal witte bloedlichaampjes. Op de röntgenfoto zijn galstenen vaak zichtbaar. De beste behandeling, van een acute galblaasontsteking is operatieve verwijdering van de galblaas. Dat kan in de acute fase van de ziekte gebeuren, binnen 48 uur, maar ook na vier tot zes weken, als de ontsteking tot rust is gekomen.
In de tussentijd moet de patiënt goed in het oog worden gehouden om ernstige complicaties als een buikvliesontsteking te voorkomen. Verder moet de pijn zo goed mogelijk worden tegengegaan met pijnstillende middelen en zullen antibiotica worden toegediend om de bacteriële infectie te bestrijden. Bij een chronische galblaasontsteking zijn de klachten vaak onduidelijk en minder ernstig dan bij een acute galblaasontsteking. Meestal klaagt de patiënt over een voortdurende, zeurende pijn rechts in
de bovenbuik.
De pijn kan echter ook optreden in aanvallen en vrij ernstig zijn. Soms is er alleen een onaangenaam zwaar gevoel in de bovenbuik. Mensen met een chronische galblaasontsteking hebben vaak veel maag-darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn enz. Soms treedt geelzucht op. Bij het röntgen-contrastonderzoek van de galwegen wordt de galblaas die als gevolg van cholecystitis niet of nauwelijks functioneert, niet afgebeeld op de foto. Vaak zijn er op een gewone röntgenfoto galstenen zichtbaar.
Door middel van medicijnen die de doorstroming van de galwegen bevorderen en ook door een aangepast dieet, kunnen de klachten van een chronische galblaasontsteking goed worden verholpen. Operatieve verwijdering van de galblaas wordt ook wel toegepast.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.