Zuigwormen
De medische benaming voor zuigworm is termatode. Zuigwormen zijn kleine, platte wormen die mensen en dieren besmetten. De twee meest voorkomende ziekten die worden veroorzaakt door zuigwormen, zijn infestatie door de leverbot en schistosomiasis.
Infestatie door de leverbot wordt gewoonlijk veroorzaakt door fasciola hepatica, die de ziekte fascioliasis veroorzaakt. Nadat de zuigworm de menselijke gastheer is binnengedrongen, gaan de jonge leverbotten naar de lever die vervolgens groter en gevoelig wordt. Symptomen zijn onder andere koorts, nachtelijk transpireren en soms een uitslag. De jonge wormen volgroeien in het galkanaal, wat leidt tot verstopping van de kanalen en geelzucht.
Schistosomiasis, ook wel bilhaeziasis genoemd, is een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door een leverbot van het geslacht schistosoma. Deze infectie komt het meest voor in de tropen en in Azië en is na malaria de meest besmettelijke infectieziekte voor de mens. De parasiet wordt via zoetwater dat is besmet met menselijke uitwerpselen, overgebracht op de mens. Schistosoma bevindt zich in de blaas, endeldarm, lever, longen, milt en ingewanden.
De volwassen zuigwormen besmetten normaal gesproken schapen en leggen eitjes die met de ontlasting van de schapen worden uitgescheiden. De eitjes worden opgegeten door slakken en dan vooral door de zoetwaterslak de australorbis glabratus, waaruit onvolgroeide vormen van de leverbot komen. Deze vormen vervolgens cysten op waterplanten, vooral op waterkers, die door de menselijke gastheer worden gegeten. De parasiet kan ook worden binnengekregen door het eten van rauwe zoetwatervis. Sommige vormen van leverbot verlaten de slak als een ceraria, een larvestadium van de parasiet, en dringen binnen door de huid van iemand die zich in het besmette water bevindt. De jonge wormen volgroeien in de bloedsomloop van de gastheer. De volwassen wormen komen in organen waar ze nog meer eieren produceren. Een leverbot kan in een bepaald deel van het lichaam leven en gedurende twintig jaar regelmatig eitjes leggen. Deze eitjes irriteren het slijmvlies dat dikker en papilloom wordt.
Het behandelen van een besmetting door zuigwormen is niet zo makkelijk. De medicijnen die effectief zijn, zijn tevens ook erg giftig, zodat ze haast nooit worden voorgeschreven. Preventieve maatregelen zijn de meest effectieve manier om de parasiet kwijt te raken. Hieronder worden goede sanitaire voorzieningen en hygiëne verstaan.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.